viniete europa

Vignetă Bosnia și Herțegovina 2024 – Tot ce trebuie să știi…

Dacă alegi să vizitezi în 2024 Bosnia și Herțegovina sau o tranzitezi pentru a ajunge în Croația, trebuie să fii atent în ce constă Vignetă Bosnia și Herțegovina și să te asiguri că achiți taxele aferente.

În acest articol, îți vom spune toate datele necesare pentru a te asigura că ai toate informațiile necesare înainte de a porni la drum.

Dacă ai ca și destinație finală Croația, intră aici ca să afli toate informațiile despre taxele de drum din Croația.

Vignetă Bosnia 2024

Vignetă Bosnia și Herțegovina sau taxă de drum Bosnia și Herțegovina

În Bosnia și Herțegovina nu se percepe cumpărarea de vignetă Bosnia și Herțegovina, ci se aplică o taxă de drum Bosnia și Herțegovina pentru autostrăzile pe care alegi să circuli.

Desigur, există trasee ocolitoare, însă dacă alegi varianta de a circula pe autostrăzile din Bosnia și Herțegovina, este important să fii informat cu privire la taxele aferente drumurilor.

Rețeaua de autostrăzi Bosnia și Herțegovina

În total, Bosnia și Herțegovina are 22.926 km de drumuri publice, dintre care, 205 km sunt autostrăzi.

Pe tronsoanele de autostradă, se percepe o taxă autostradă Bosnia și Herțegovina, calculată în funcție de categoria vehiculului tău și de porțiunea pe care circuli.

În prezent, există cinci secțiuni de autostradă care pot fi taxate:

  • Sarajevo – Zenica;
  • Sarajevo – Tarcin;
  • Medjugorje – Lyubushki;
  • Banja Luka – Gradishka;
  • Banja Luka – Doboi.

Mai jos în articol vei regăsi categoriile realizate de către autoritățile Bosnia și Herțegovina.

Cum pot plăti taxa de drum Bosnia și Herțegovina

Există în Bosnia și Herțegovina două modalități de plată a taxei de drum: automată și manuală, dintre care o poți alege după propria organizare.

Plata automată taxe de drum Bosnia și Herțegovina

Pentru plata automata, ești nevoit să cumperi în avans un dispozitiv ACC TAG și să îl montez pe mașină.

Cu acest dispozitiv vei intra pe autostradă prin  prin partea marcată cu indicatorul corespunzător. Acolo ți se va scana automat dispozitivul tău instalat pe mașină, iar bariera se va ridica automat.

Pentru mai multe detalii despre acest serviciu, intră aici.

Plata manuală taxe de drum Bosnia și Herțegovina

Pentru realizarea plății manuale, trebuie să intri pe autostradă prin porțile special marcate în acest scop. Ți se va scana automat numărul de înmatriculare și vei primi un card magnetic.

Cardul magnetic trebuie să îl păstrezi și să îl scanezi la ieșirea de pe autostradă. La ieșirea de pe autostradă veți selecta aceeași poartă care a fost utilizată pentru a intra. În cele ce urmează, veți introduce cardul magnetic la cabina de plată aferentă.

Suma achitată se va calcula în funcție de categoria vehiculului și de numărul de kilometri parcurși pe tronsonul de autostradă.

Vignetă Bosnia 2024

Categoria vehiculului pentru taxare

Bosnia și Herțegovina au introduse 4 tipuri de categorii pentru vehicule, în funcție de care vei plăti taxa de drum Bosnia și Herțegovina aferentă tronsonului de drum pe care ai circulat.

Pentru a-ți încadra mașina într-o anumită categorie, regăsești mai jos tabelul aferent categoriilor impuse de către Bosnia și Herțegovina.

CategorieDescriere
I Motociclete și vehicule cu 2 osii și o înălțime de cel mult 1,30 m (în zona punții față)
II Vehicule cu două sau mai multe osii, o înălțime de 1,30 m sau mai mult (în zona punții față) și o masă maximă admisibilă de până la 3,5 t
III Vehicule cu 2 sau 3 osii, o înălțime mai mare de 1,30 m (în zona punții față) și o masă maximă admisibilă mai mare de 3,5 t
IV Vehicule cu mai mult de trei osii, o înălțime de 1,3 m și mai mult (în zona primei osii) și o masă maximă admisibilă mai mare de 3,5 t
Vignetă Bosnia 2024

Cât costă taxa de drum (Vignetă Bosnia și Herțegovina)?

Taxa de drum Bosnia și Herțegovina (Vignetă Bosnia și Herțegovina) se calculează la ieșirea de pe autostradă în funcție de kilometrii pe care i-ai parcurs și categoria vehiculului tău.

În acest sens, gătești în tabelul de mai jos prețurile aproximative pentru 2024 în Bosnia și Herțegovina pentru categoriile I și II:

Prețurile autostrăzilor în Bosnia și Herțegovina
Porțiune de autostradăCategoria I.Categoria II
Sarajevo – Zenica
(64 km)
6,00 (3,10 €)12.00 (6.10 €)
Sarajevo – Tarčin
(25 km)
2,50 (1,30 €)5,00 (2,60 €)
Međugorje – Ljubuški
(10 km)
1,20 (0,60 €)2,50 (1,30 €)
Banja Luka – Gradiška
(34 km)
2,50 (1,30 €)5,00 (2,60 €)
Banja Luka – Doboj
(72 km)
3,00 (1,50 €)6,00 (3,10 €)
Vignetă Bosnia 2024

Soluțiile noastre pentru plata taxelor de drum

Dacă ești transportator și vrei să scapi de tot stresul pentru plata taxelor de drum, CargoTrack îți pune la dispoziție servicii de plată a taxelor de drum la cea mai înaltă calitate și informații despre plata taxelor de drum din țările europene.

Dacă tranzitezi UngariaBulgaria sau Polonia, îți oferim posibilitatea de a-ți instala echipamente profesionale pe mașină pentru a-ți ușura munca și a-și facilita procesul de realizare a transportului.

Mai mult decât atât, CargoTrack îți oferă servicii și consultanță pentru toate aspectele importante, tehnice sau administrative, ale afacerii tale. Mai mult decât atât, îți punem la dispoziție sistemul eTMS de management al întregii afaceri, pentru a-ți îmbunătății calitatea administrării companiei tale.

4.7/5 - (3 votes)
Lorena Rus

Sharing is caring

Facebook
Twitter
LinkedIn

Descoperă mai multe direct de la specialiști

Citește informații complete de ultimă oră din domeniul transportului ori descoperă sfaturi și exemple de bune practici pentru a-ți eficientiza întregul parc auto!