viniete europa

Taxă de drum Rusia 2024 – Tot ce trebuie să știi

Dacă pornești la drum în Rusia sau ți-ai planificat o vacanță în această țară, trebuie să știi că vei avea de plătit o taxă de drum Rusia.

Toate vehiculele sunt obligate să achite această taxă de drum Rusia, însă suma aferentă și modul de plată diferă între vehiculele sub 12T sau camioanele care au o masă maximă autorizată de peste 12T.

În acest articol, vei afla toate informațiile necesare despre cât costă și cum să plătești taxa de drum Rusia, pentru a evita amenzile sau problemele cu autoritățile ruse.

Cum plătesc taxa de drum Rusia

Sistemul de taxe de drum în Rusia este gestionat prin intermediul porților de taxare, situate pe tronsoanele de drum cu taxă, adică pentru aproximativ 50.774 km de drumuri federale.

Atât vehiculele cu o masă maximă autorizată până în 12T, cât și cele care depășesc 12T, au opțiunea de a plăti taxa de drum Rusia la porțile de taxare. În schimb, vehiculele de peste 12T au opțiunea de a plăti și printr-o unitate de bord montată în vehicul.

Un aspect important de luat în calcul este că nu există opțiunea de taxă de drum Rusia online.

Despre modalitățile exacte de plată și costurile aferente, regăsiți în cele ce urmează.

Categorii de vehicule

Pentru plata taxei de drum, există 2 categorii principale de plată:

  • Vehicule cu masă maximă autorizată sub 12T (autoturisme, vehicule cu pasageri, vehicule comerciale);
  • Vehicule cu masă maximă autorizată peste 12T;

Pentru plata la stațiile de taxare de pe drumurile federale, există opțiunea de plată prin:

  • Numerar;
  • Card de credit;

Taxa de drum Rusia pentru vehicule sub 12T

Dacă deții un vehicul cu o masă maximă autorizată mai mică de 12T trebuie să plătești taxa de drum Rusia la punctele de plată situate pe drumurile federale.

Fiecare astfel de stație de taxare este marcată aferent, iar la fiecare punct de taxare, regăsești un tabel completat cu toate prețurile taxei de drum.

  • M1 Belarus: taxa de drum este de aproximativ 38 RON pe timp de zi și aproximativ 2 RON pe timp de zi;
  • M3 Ucraina: pentru autoturisme, taxa de drum variază de la 4 RON la 8.5 RON, iar pentru vehiculele comerciale, între 5 RON și 11 RON;
  • M4 Don: pentru autoturisme, taxa de drum variază între 115 RON și 174 RON, iar pentru vehiculele comerciale, între 145 RON și 208 RON;
  • M11 Neva: taxa de drum variază aici pentru autoturisme, de la 7 RON și până la 167 RON, în funcție de tronsonul de drum, fiind mult mai scump în apropierea Moscovei. Pentru vehiculele comerciale, variază între 162 RON și 180 RON;
  • A113: este inelul de drum central pentru regiunea Moscovei;

Poți intra aici pentru a calcula exact prețul taxei de drum, indiferent de autostrada aleasă și punctul de pornire, respectiv destinație, selectat de tine.

Verifică punctele de taxare și tronsoanele de drum taxabile aici.

Taxa de drum Rusia pentru vehicule peste 12T

Dacă faci un transport în Rusia cu un vehicul cu o masă maximă autorizată de peste 12T, ai două opțiuni de plată pentru taxa de drum Rusia:

  • Plata prin tichet

Pentru plata drumurilor federale prin tichet, poți realiza plata prin numerar sau card direct la stațiile de taxare amplasate și semnalizate pe drumul cu taxă. În plus, la fiecare punct de taxare există o listă completă cu toate prețurile aferente categoriei tale de vehicul.

O listă completă a punctelor de taxare găsești aici.

  • Plata prin OBU (unitatea de bord)

Dacă realizezi frecvent transport în Rusia, alegerea montării unității de bord este o alegere mult mai eficientă din punct de vedere a costurilor.

Pentru obținerea OBU, trebuie să te înregistrezi în platforma Platon. Este important de menționat faptul că pentru a primi unitatea de bord, vei avea nevoie să transmiți autorităților ruse următoare documente (valabile pentru companiile din altă țară):

  • Pașaportul reprezentantului autorizat al firmei;
    • Certificatul de înmatriculare al vehiculului;
    • Numărul de înregistrare a companiei (sediul principal);
    • Adeverință înregistrare fiscală / CUI;

Atenție! Aceste documente trebuie traduse în limbă rusă și legalizate notarial pentru a putea fi trimise!

În urma înregistrării pe site și confirmării din partea autorităților rusești, vei avea posibilitatea de a-ți instala OBU pe vehiculul tău.

Pentru informații suplimentare, accesează site-ul oficial aici.

Am fost prins fără taxă de drum Rusia, ce fac?

Cât timp nu plătești taxa de drum Rusia sau conduci fără ca unitatea de bord să fie activă, riști categoric amenzi de la autoritățile ruse:

  • Pentru șoferul vehiculului, dacă nu ai plătit taxa de drum Rusia sau nu ai avut funcțional OBU, vei avea de plătit o amendă de 5000 ruble rusești, adică aproximativ 244 RON;
  • Pentru abateri repetate în care nu ai achitat taxa de drum, amenda este în valoare de 10.000 de ruble rusești, adică aproximativ 488 RON.

Îți recomandăm să pornești informat la drum, pentru a putea evita amenzile sau problemele cu autoritățile fiecărei țări.

La noi pe site, găsești informații complete despre vinietele și taxele de drum pentru toate țările din Europa, cu un singur click aici.

5/5 - (1 vote)
Lorena Rus

Sharing is caring

Facebook
Twitter
LinkedIn

Descoperă mai multe direct de la specialiști

Citește informații complete de ultimă oră din domeniul transportului ori descoperă sfaturi și exemple de bune practici pentru a-ți eficientiza întregul parc auto!