Legislație transport

Noi modificări asupra sistemului de raportare E-Transport

OUG 115/15.12.2023 a adus o modificare majoră a sistemului de raportare E-TRANSPORT.

Dacă până în 15.12.2023 se raportau în sistemul E-TRANSPORT doar produsele cu risc fiscal ridicat, începând cu data de 15.12.2023 se adaugă raportarea oricărui transport internațional rutier de bunuri.

  • Categorii de transporturi monitorizate: Transportul bunurilor provenite din UE (intrare în România) – de la punctul de frontieră de intrare până la locul de descărcare de pe teritoriul României.
  • Transportul bunurilor livrate în UE (ieșire din România) – de la locul de încărcare de pe teritoriul României până la punctul de frontieră de ieșire din România.
  • Transportul bunurilor provenite din import (din afara granițelor UE) – de la biroul vamal de import (aeroport, port naval, frontieră, etc.) până la locul de descărcare de pe teritoriul României.
  • Transportul bunurilor trimise la export (în afara granițelor UE) – de la locul de încărcare pe teritoriul României până la biroul vamal de export (aeroport, port naval, frontieră, etc.).
e-transport

Cine are obligația de înregistrare a transportului:

• Beneficiarul din România în cazul bunurilor intrate pe teritoriul României, indiferent dacă este achiziție din UE sau NON-UE.

• Furnizorul din România în cazul bunurilor ieșite de pe teritoriul României, indiferent dacă este livrare în UE sau NON-UE.

• Depozitarul, în cazul transporturilor succesive. Depozitarul poate fi însuși transportatorul dacă schimbă mijlocul de transport pe traseu, firma de logistică care deține un depozit în care se schimbă firma de transport, firmele de curierat, etc.

Firma de transport trebuie să știe că nu are voie să intre în țară sau să plece de la locul de încărcare de pe teritoriul național fără a primi codul UIT.

Până la data de 01.07.2024, neconformarea la prevederile legii nu se sancționează. După data de 1 iulie, amenzile sunt cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 20.000 și 100.000 pentru persoane juridice.

E-Sigiliu

O dispoziție mai puțin cunoscută a legii menționate anterior este monitorizarea mijlocului de transport în timpul deplasării (în timp real). Transportatorul este obligat să-și doteze mijlocul de transport cu un dispozitiv tip terminal care utilizează tehnologii de poziționare și transmitere de date prin satelit.

Dispoziția este în vigoare din 15.12.2023, dar se sancționează doar după data de 01.07.2024. Amenzi pentru firma de transport sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

4.8/5 - (11 votes)
Cristina Leu
Consultant Fiscal și Expert Contabil <br> +40741136515 <br> cristina.leu@consulttaxes.com

Sharing is caring

Facebook
Twitter
LinkedIn

Descoperă mai multe direct de la specialiști

Citește informații complete de ultimă oră din domeniul transportului ori descoperă sfaturi și exemple de bune practici pentru a-ți eficientiza întregul parc auto!
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?