Legislație transport

Noi modificări asupra sistemului de raportare E-Transport

OUG 115/15.12.2023 a adus schimbări semnificative în ceea ce privește sistemul de raportare E-TRANSPORT.

Până la data de 15.12.2023, doar produsele cu risc fiscal ridicat erau supuse raportării în sistemul E-TRANSPORT. Însă, începând cu 15.12.2023, este obligatorie raportarea oricărui transport rutier internațional de bunuri.

Tipurile de transporturi monitorizate includ:

  • Transportul bunurilor provenite din UE (intrare în România), de la punctul de frontieră până la locul de descărcare pe teritoriul României.
  • Transportul bunurilor destinate livrării în UE (ieșire din România), de la locul de încărcare în România până la punctul de frontieră de ieșire.
  • Transportul bunurilor provenite din import (din afara UE), de la biroul vamal de import (aeroport, port, frontieră) până la locul de descărcare din România.
  • Transportul bunurilor destinate exportului (în afara UE), de la locul de încărcare în România până la biroul vamal de export (aeroport, port, frontieră).
e-transport
Noi modificări asupra sistemului de raportare E-Transport

Cine este responsabil pentru înregistrarea transportului în sistemul E-TRANSPORT:

Beneficiarul din România are obligația de a înregistra transporturile de bunuri care intră pe teritoriul României, fie că acestea provin din UE sau din afara UE.

Furnizorul din România trebuie să înregistreze transporturile de bunuri care părăsesc România, indiferent dacă destinația este în UE sau NON-UE.

Depozitarul este responsabil pentru înregistrarea în cazul transporturilor succesive. Depozitarul poate fi transportatorul (dacă schimbă mijlocul de transport), firma de logistică ce operează un depozit unde se schimbă transportatorul sau firmele de curierat.

Transportatorii trebuie să fie conștienți că nu pot intra în țară sau părăsi locul de încărcare fără a primi codul UIT.

Perioada de grație și sancțiuni: Până la data de 01.07.2024, nerespectarea prevederilor legii nu este sancționată. După această dată, amenzile vor varia între 10.000 și 50.000 de lei pentru persoane fizice și între 20.000 și 100.000 de lei pentru persoane juridice.

E-Sigiliu

O prevedere mai puțin cunoscută a legii se referă la monitorizarea în timp real a mijlocului de transport. Transportatorul este obligat să își echipeze vehiculul cu un terminal care folosește tehnologii de poziționare și transmitere a datelor prin satelit.

Această obligație a intrat în vigoare la 15.12.2023, însă sancțiunile pentru nerespectare vor fi aplicate abia după 01.07.2024. Amenzile pentru firmele de transport care nu respectă această regulă variază între 5.000 și 10.000 de lei.

4.8/5 - (12 votes)
Tania

Sharing is caring

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?