Plata taxa drum

e-TOLL Plată automată a taxelor de drum în Polonia

Polonia trece la un nou sistem electronic pentru plata taxelor rutiere din 1 octombrie 2021. Noul sistem, numit e-TOLL, va înlocui sistemul existent viaTOLL, iar suportul tehnic pentru viaTOLL va fi întrerupt după 30 septembrie.

Ce este sistemul e-TOLL pentru plată Taxe Drum Polonia

e-TOLL este o soluție avansată dezvoltată și implementată de autoritățile poloneze cu scopul de a colecta taxele pentru vehiculele conduse pe secțiuni de drum cu taxă din Polonia.

Această nouă soluție pentru plată Vignetă Polonia Online se bazează pe sistemul global de navigație prin satelit pentru localizarea poziției transportatorului.

Fiecare utilizator al unui vehicul cu greutatea maximă autorizată care depășește 3,5 tone poate alege cea mai convenabilă metodă de transmitere a datelor de localizare către sistem: printr-o aplicație gratuită instalată pe dispozitivul mobil; printr-un sistem de localizare extern, montat din fabrică în vehiculul lor (ELS); sau folosind unități de bord (OBU) pe care îl puteți achiziționa chiar de la noi (VEZI AICI dispozitivele).

e-TOLL Taxa Drum Polonia

Tipuri de vehicule pentru care se percepe taxa de drum in Polonia

e-TOLL este obligatoriu pentru toate autovehiculele și trenurile de vehicule cu masa maximă autorizată mai mare de >3,5 tone și pentru autobuze (indiferent de masa maximă autorizată a acestora).

În conformitate cu Legea din 6 mai 2020 privind modificarea Legii drumurilor publice și a anumitor alte acte de drept, colectarea electronică a taxelor de drum se aplică în Polonia pe pe autostrăzi și pe drumurile naționale selectate.

e-TOLL este obligatoriu pentru șoferii următoarelor vehicule:

e-TOLL Polonia Taxa De Drum

Despre dispozitivele GPS

Pentru a activa colectarea de taxe electronice în sistemul e-TOLL pentru plată vignetă Polonia , aveți mai multe opțiuni:

  • Aplicația mobilă e-TOLL PL

Aceasta se poate descărca gratuit de pe Google Play sau AppStore.

Aplicația permite plata taxelor de drum cu taxă, reîncărcarea și monitorizarea soldului contului, precum și îndeplinirea obligațiilor transportatorilor de mărfuri sensibile în sistemul SENT-GEO.

Dar această soluție de plată vignetă Polonia are mai multe dezavantaje. Necesită ca șoferii să mențină o conexiune permanentă cu sistemul e-TOLL, adică un consum constant de baterie și date. Dacă semnalul este întrerupt, șoferii pot primi amenzi din partea autorității poloneze de taxare.

  • ELS (Sistem de localizare extern)

Vehiculele se pot conecta și la e-TOLL printr-un ELS care a fost instalat în vehiculele lor. Aceste soluții trebuie achiziționate și instalate prin intermediul companiilor externe și necesită de obicei o taxă de abonament pentru serviciile lor.

  • OBU (Unitatea de bord)

O unitate de bord (OBU) aprobată de autoritățile poloneze de taxare poate, de asemenea, să se conecteze la sistemul e-TOLL. Această soluție fiind și cea mai rentabila, deoarece vine cu cele mai mici cheltuieli pentru companiile de transport. Această soluție pentru vignetă Polonia are, de asemenea, avantajul de a nu necesita un telefon mobil, pe care șoferii fie ar putea să uite să îl încarce, fie să îl oprească accidental, rezultând amenzi.

Control și sancțiuni neplată Vinietă Polonia

Plățile electronice de taxare pe e-TOLL sunt controlate în baza Legii drumurilor publice din 21 martie 1985. Inspectorul general al transportului rutier este autorizat să verifice validitatea plății electronice a taxelor de drum din Polonia, în special pentru a controla un dispozitiv mobil, o locație externă un sistem de transfer de date GNSS sau o unitate de bord utilizată într-un vehicul, pentru a impune și colecta amenzi.

Dacă orice încălcare a prevederilor de taxare electronică a Legii drumurilor publice este descoperită prin verificare / control, inspectorul general al transportului rutier impune o amendă administrativă proprietarului, titularului sau utilizatorului vehiculului sau altui utilizator al drumului care nu este proprietarul, titularul sau utilizatorul vehiculului. O astfel de amendă pentru neplata taxelor de drum din Polonia poate fi impusă și șoferului vehiculului în cazul introducerii greșite a categoriei vehiculului în OBU.

Încălcarea care face obiectul unei sancțiuni administrative împreună cu articolul din Legea privind drumurile publice din 21 martie 1985 se sancționează cu amenzi între 500 – 1500 zloți (aproximativ între 460 – 1600 lei).

Tranzitează POLONIA cu noul serviciu e-TOLL De La CargoTrack

Tranzitează Polonia, Ungaria și Bulgaria cu un singur aparat de taxare doar prin serviciile CargoTrack

4.9/5 - (12 votes)
Vlad

Sharing is caring

Facebook
Twitter
LinkedIn

Descoperă mai multe direct de la specialiști

Citește informații complete de ultimă oră din domeniul transportului ori descoperă sfaturi și exemple de bune practici pentru a-ți eficientiza întregul parc auto!
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?