Legislație transport e-Transport

RO e-Transport – Tot ce trebuie să știi

e-Transport reprezintă o notificare obligatorie conform legislației în vigoare, necesară pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul României, precum și pentru transporturile internaționale.

Informațiile de interes se referă în special la transporturile rutiere de mărfuri cu risc fiscal ridicat în România, având ca scop monitorizarea acestora, conform Ordonanței de Urgență nr. 41/2022. Însă în ceea ce privește transportul internațional, sunt vizate toate tipurile de bunuri.

Ce este și ce înseamnă e-Transport în România?

Printr-o Ordonanță de Urgență, s-a aprobat proiectul pentru folosirea unui sistem electronic de monitorizare a transporturilor rutiere cu risc fiscal.

Pe scurt, statul urmează să monitorizeze toate transporturile naționale de bunuri din categoriile de risc fiscal, iar la nivel internațional vor fi monitorizate toate mărfurile care intră sau ies de pe teritoriul țării. Cu aceste măsuri, transportatorii vor fi obligați să-și monteze echipamente de monitorizare GPS, dacă nu au deja.

Șoferul va fi obligat să pornească dispozitivul GPS înainte de a începe transportul pe teritoriul național și să îl oprească numai după livrarea bunurilor la destinația declarată sau după ce părăsește teritoriul național.

În plus, șoferul trebuie să prezinte, la solicitarea autorităților competente din cadrul Autorității de Administrație Fiscală sau Autorității Vamale Române, precum și la solicitarea polițiștilor, documentele care însoțesc transportul bunurilor monitorizate prin sistemul RO e-Transport, împreună cu codul UIT.

Dacă dorești o modalitate prin care să înțelegi mai ușor care dintre transporturi necesită codul UIT, poți descărca o schiță făcută de echipa noastră dând click aici.

Ce tipuri de transport sunt afectate de e-Transport?

Sunt afectate următoarele tipuri de transport:

  • transporturile care încep si se finalizează pe teritoriul țării;
  • orice tranzacție transfrontalieră care începe în România (ex: export, livrare intracomunitară);
  • orice tranzacție transfrontalieră care se finalizează în România (ex: import, achiziție intracomunitară);
  • orice tranzacție transfrontalieră care este în tranzit pe teritoriul României, deoarece si în acest caz, o parte din transport are loc pe teritoriul României.

RO e-Transport – Tot ce trebuie să știi
RO e-Transport – Tot ce trebuie să știi

Cine trebuie să declare datele referitoare la transport?

Obligația de a declara în Sistemul RO e-Transport datele privind transportul bunurilor, pentru obținerea codului UIT,  revine următoarelor categorii de utilizatori:

  • furnizorului din România, în cazul tranzacțiilor interne;
  • operatorului economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat deținute și transportate între locurile de încărcare și descărcare situate pe teritoriul național.

În cazul transportului internațional de bunuri, obligația declarării datelor îi revine:

  • destinatarului înscris în declarația vamală de import sau expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export;
  • beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;
  • furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri;
  • depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României pentru depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.

Care sunt criteriile pentru a fi obligat să declari transportul în e-Transport?

  • Vehicule cu masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone;
  • Vehicule ce transportă mărfuri cu o greutate totală mai mare de 500 kg;

sau

  • Transportul de mărfuri cu o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, fără TVA.

RO e-Transport – Tot ce trebuie să știi

Cine generează codul UIT?

Generarea Codului UIT se face în urma urma declarării transportului. Acesta este un cod unic generat de Sistemul RO e-Transport, care identifică datele aferente unei partide de bunuri.

Operatorul de transport rutier are obligația de a pune la dispoziție conducătorului auto codul UIT primit. Transportatorul nu trebuie să genereze codul UIT. El trebuie doar să se asigure că deține codul înainte de a porni la drum.

Cât timp este valabil un cod UIT?

Codul este generat automat de platformă, după completarea datelor cu maximum 3 zile înainte de data transportului, el fiind valabil pentru o perioadă între 5 zile calendaristice în cazul transportului național, respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri, precum și în cazul operațiunilor comerciale prevăzute la art. 2 pct. 9 lit. g) și j) din OUG nr. 41/20228 , începând cu data declarată pentru începerea transportului.

Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia este interzisă.

În cazul în care transportul în cauză este anulat, returnat sau finalizat doar parțial, se va genera un cod UIT nou.

Care sunt amenzile pentru nerespectarea reglementărilor?

Reglementarea este valabilă din 1 iulie, 2024. După această dată, au început sancționările cauzate de nerespectarea reglementărilor.

Dacă șoferul nu prezintă codul UIT la cererea organelor competente, amenda este între 5.000 și 10.000 de lei.

Însă pentru netransmiterea detaliilor cursei prin GPS, de către transportator, amenzile pot fi între 20.000 și 100.000 de lei.

Cum îi afectează RO e-Transport  pe transportatorii din Moldova?

Dacă ai un transport de bunuri cu descărcare sau încărcare pe teritoriul României, trebuie să te asiguri că ai codul UIT înainte de a porni la drum.

În cazul în care transporți bunuri cu descărcare în România, transmisia datelor va începe din momentul în care intri pe teritoriul teritoriul țării. Dacă bunurile sunt încărcate în România, se vor transmite datele până la ieșirea din țară.

RO e-Transport

Cum te ajută CargoTrack?

Noi punem la dispoziție modulul e-Transport gratuiy, din aplicația CargoTrack, doar să ai echipament și abonament de monitorizare GPS la noi.

Este o perioadă de acomodare dificilă pentru transportatori. Amenzile sunt mari, riscurile nu merită să fie asumate.

Dacă dorești și tu acces la acest modul, contactează-ne.

5/5 - (1 vote)
Tania

Sharing is caring

Facebook
Twitter
LinkedIn

Descoperă mai multe direct de la specialiști

Citește informații complete de ultimă oră din domeniul transportului ori descoperă sfaturi și exemple de bune practici pentru a-ți eficientiza întregul parc auto!
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?