Este un fapt deja cunoscut mai ales printre managerii și angajații firmelor care se ocupa cu transporturile de mărfuri în regim național sau internațional dar și în cazul firmelor care dețin flote de vehicule pentru angajații angrenați în activitatea de vânzări sau chiar pentru firmele de închirieri auto sau taximetrie, că problema managementului eficient a activității de rutină poate deveni foarte rapid o veritabilă problemă spinoasă.
În plus, consumurile de combustibil necontrolate și care nu corespund distanțelor parcurse pot crea pierderi însemnate din capitalul de rulaj al firmelor, reducerea profitului sau chiar, în unele cazuri, anularea profitabilității pentru anumite trasee sau activități.
O soluție modernă pentru eliminarea stresului și pentru creșterea semnificativă a eficienței activității afacerilor din aceste domenii este apelarea la soluții de monitorizare GPS a flotelor.
Cuprins
1. Montarea GPS-urilor de urmărire auto – pașii necesari pentru o instalare corectă
2. Unde se montează GPS-ul auto? Cele mai bune locații pentru plasarea device-urilor hardware
1. Montarea GPS-ului de urmărire auto – pașii necesari pentru o instalare corectă
Folosite într-o diversitate de industrii, de la transportul de mărfuri și pasageri, la monitorizarea utilajelor din domeniul construcțiilor, la serviciile de pază și securitate, în distribuție și curierat, și până la transportul feroviar și leasingul sau închirierile de mașini, sistemele GPS de urmărire sunt disponibile în diferite pachete de monitorizare în funcție de complexitatea activităților și de cerințele concrete managementului firmelor.
Un sistem de monitorizare GPS este alcătuit atât din produse hardware cât și din produse software care pot fi personalizate în funcție de cerințele activității de management a flotelor. Primul pas în folosirea unui astfel de sistem este instalarea GPS-ului, instalare care trebuie să respecte câteva indicații de natură tehnică.
Astfel, înainte de montajul dispozitivului hardware pe mijlocul de transport este necesară configurarea acestuia cu parametrii specifici tipului de vehicul care va fi monitorizat. În acest scop se vor înregistra datele despre tip (camion, semiremorca, utilaj, vagon, etc.), an de fabricație, model, precum și tipul unității de control.
Tot acum se va introduce și cardul SIM care va asigura transmisia de date de la vehicul la modulul software sau la aplicația de monitorizare. În acest moment se poate realiza montajul fizic al dispozitivului pe vehicule, iar în acest scop tehnicianul responsabil cu montajul GPS va identifica cu precizie locația tabloului de siguranțe al fiecărei unități auto în funcție de indicațiile tehnice ale producătorului fiecărei mărci auto.
O atenție specială va trebui acordată ca device-ul GPS să nu fie conectat la siguranțele care conduc la unitatea de control a vehiculelor sau la cele de siguranță ale pasagerilor. Se vor alege întotdeauna acele siguranțe care sunt libere, modulele pentru prize de curent, priza OBD2 sau alte siguranțe care nu sunt critice pentru siguranța exploatării mașinilor. Sursa de curent trebuie să fie de 12V in cazul autoturismelor și autoutilitarelor și de 24V în cazul camioanelor de transport marfă sau al altor utilaje mai grele.
Odată realizate legăturile firelor, acestea se izolează, echipamentul GPS se fixează ferm pe poziție și se verifică dacă ledul de culoare verde al GPS funcționează indicând astfel că se pot transmite date către servere.
2. Unde se montează GPS-ul auto? Cele mai bune locații pentru plasarea device-urilor hardware
Amplasarea GPS-urilor auto de monitorizare pe vehicule ar trebui să țină cont atât de camuflarea acestui dispozitiv cât și de protecția acestuia la intemperii sau la impact mecanic. Cele mai comune locuri de montare a GPS-ului auto de monitorizare pot fi:
- În bordul vehiculului;
- În plafoniera mașinilor;
- În compartimentul de depozitare din dreapta șoferului;
- În scaunul șoferului sau scaunele din spate ale vehiculelor;
- În portbagaj;
- În boxa audio;
- În zona grilei radiatorului.
Desigur, amplasarea acestor device-uri poate fi realizată și în alte locații mai puțin intuitive care vor fi alese sau recomandate de tehnicienii specializați în montaj. Se va evita astfel detectarea lor în cazul furturilor de vehicule, infractorii nebănuind că sunt urmăriți în orice moment.
În concluzie, montajul unui GPS de urmărire auto este o operațiune care, realizată în mod profesionist, poate conduce la realizarea de economii însemnate la exploatare flotelor de vehicule și utilaje și, în plus, poate aduce un sentiment de securitate proprietarilor business-urilor, dispecerilor și chiar șoferilor angajați în diverse domenii de activitate.