cargo

Cabotaj – Ce înseamnă cabotajul și cum trebuie respectată legislația europeană, pentru evitarea amenzilor?

Transporturile naționale de mărfuri pe care le realizează un transportator înregistrat într-un stat membru al Uniunii Europene, pe teritoriul altei națiuni membre, poartă denumirea de cabotaj. Pentru a putea fi considerate cabotaj, aceste transporturi trebuie să fie efectuate contra cost și în mod temporar. 

Poate fi foarte convenabil pentru companii înregistrate într-o țară în care serviciile de transport sunt scumpe să apeleze la cabotaj. Spre exemplu, două firme din Franța ar putea apela la transportatori din Bulgaria sau din România, care practică prețuri mult mai avantajoase. Tocmai de aceea, cabotajul este reglementat în detaliu, la nivelul comunității.

În cele ce urmează, îți vom prezenta în detaliu ceea ce reprezintă cabotajul, cum este el limitat și de ce ai nevoie pentru a te asigura că îl poți practica în mod legal. De asemenea, poți descoperi care sunt amenzile pe care le impune legislația europeană, în cazul în care regulile sale cu privire la cabotaj nu sunt respectate. 

Cabotaj – Ce înseamnă și ce reguli există în UE?

Cabotajul rutier, prin definiție, reprezintă o gamă de servicii de transport pe care transportatorii care nu sunt rezidenți într-o țară membră a Uniunii Europene le prestează pe teritoriul acestei țări. Regulamentul CEE adaugă acestei definiții obligativitatea ca transportul de tip cabotaj să fie efectuat doar de către transportatorii care sunt autorizați pentru operațiuni de transport comunitar. 

De asemenea, se menționează în regulamentele UE faptul că se efectuează astfel de transporturi pentru ca încărcătura unui autovehicul să nu fie inexistentă, la întoarcerea spre graniță. Practic, se urmărește eficientizarea transporturilor de mărfuri. Acest lucru este posibil datorită faptului că, după livrarea unui transport, vehiculul este încărcat din nou și realizează un nou transfer de mărfuri pe ruta sa. 

Pentru a se evita fenomenele negative precum concurența neloială, există o serie importantă de reguli care trebuie respectată de către transportatorii practicanți de cabotaj. O primă regulă esențială este cea reprezentată de faptul că operațiunile de acest fel sunt limitate în funcție de numărul lor și de intervalul în care se desfășoară. Astfel, un transportator poate să efectueze cel mult trei operațiuni de camuflaj în maximum șapte zile de la încheierea ultimei livrări internaționale către o altă țară. Transportul de mărfuri dintr-o țară în alta nu este considerat cabotaj. 

În plus, chiar dacă este permis cabotajul în orice stat membru al Uniunii Europene, un transportator poate să desfășoare doar o operațiune într-o țară, la un interval de cel mult trei zile după ce vehiculul descărcat a intrat în statul respectiv.

Condiții și documente – De ce ai nevoie de asistență juridică?

Condițiile de cabotaj transport rutier sunt stricte, atunci când vine vorba despre documentația necesară. Este necesar ca transportatorii să prezinte dovezi clare legate de transportul internațional pe care l-au efectuat, înaintea fiecărei operațiuni de cabotaj. De asemenea, este menționată în regulamentul UE și obligativitatea de a prezenta dovezi legate de operațiunile desfășurate în statul în care pratică operațiuni de cabotaj, în cazul în care s-a aflat acolo cu patru zile înaintea transportului internațional. 

Informațiile pe care trebuie să le dețină și să le prezinte transportatorii sunt menționate în documentele următoare:

  • foaia de parcurs pentru operațiunea de cabotaj;
  • CMR-ul pentru transport internațional. 

Datele cuprinse în aceste documente sunt numele, adresa și semnătura expeditorului, a operatorului de transport de mărfuri pe cale rutieră și a destinatarului, semnătura destinatarului și data livrării, locul și data preluării mărfii, locul în care va avea loc livrarea, informații generale despre marfă (mod de ambalare, natura mărfii, descrierea mărfurilor periculoase, numărul marcajelor specifice și numărul pachetelor), greutatea mărfii și numărul de înmatriculare al vehiculului și al remorcii. 

Dacă ești transportator, este necesar să cunoști foarte bine și legislația din fiecare țară în care desfășori operațiuni de cabotaj rutier. Trebuie să știi care sunt restricțiile referitoare la produse perisabile, animale sau mărfuri periculoase. De asemenea, sunt importante și regulile referitoare la timpul de conducere, dimensiunile vehiculelor și nivelul TVA-ului pe transport. 

Fiecare stat membru al Uniunii Europene are o legislație specifică în privința transporturilor de tipul cabotajului. Este esențial să cunoști și să respecți aceste reguli, iar cea mai bună soluție pentru evitarea amenzilor este să apelezi la serviciile de asistență juridică oferite de CargoTrack. Cu ajutorul acestora, poți evita amenzi care variază de la 135 de euro până la 150.000 de euro, în funcție de stat și de caz. 

Tot noi îți oferim pachete de monitorizare prin GPS, precum și produse hardware, software și alte accesorii prin care poți fi mereu la curent cu modul în care se desfășoară transporturile efectuate de autovehiculele din flota pe care o deții. Alege siguranța oferită de CargoTrack

5/5 - (3 votes)
Vlad

Sharing is caring

Facebook
Twitter
LinkedIn

Descoperă mai multe direct de la specialiști

Citește informații complete de ultimă oră din domeniul transportului ori descoperă sfaturi și exemple de bune practici pentru a-ți eficientiza întregul parc auto!
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?